Tento koláč sa robieval pred 100 rokmi na svadby, namiesto tvarohu sa dajú dať aj slivky + cukor + maslová posýpka a urobiť osúch
.
.
Suroviny:
Cesto:
2,5 šálky hladkej múky, / 1 šálka má - 250 ml /
1 kocka droždia,
štipka soli,
2 lyžice cukru,
1 až 1,5 šálky mlieka,
Plnka:
500g - 700 g tvarohu,
2 vajíčka,
1 vanilkový cukor,
1 šálka kryštálového cukru,
cca 50 g masla
Postup:
Cesto zvládne aj mladá gazdiná a výhodou je že sa nemusí dlho miesiť ani kysnúť, je to rýchlovka.
Z vlažného mlieka, droždia, lyžičky cukru a trošku hladkej múky pripravíme kvások. Necháme ho nakysnúť. Zvyšné mlieko, múku, soľ a cukor dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme riedke cesto. Vylejeme a rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Tvaroh vymiešame s vajíčkami s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Môžeme pridať hrozienka namočené v rume. Náplň rozotrieme na cesto, tak, aby okraj ostal nezakrytý, asi 1 cm od okraja. Pod tvaroh môžme rozotrieť aj džem - nemusí byť. Navrch pokladieme plátky masla a ešte posypeme kryštálovým cukrom. Zapneme rúru a rozohrejeme. Necháme cca 20 minút podkysnúť. Pečieme 20 - 30 minút do zlatista na 175 stupnov. Dobrú chuť
ODPORÚČAME:
Šalát s hriankovou pitou, fetou a olivami
tags: starodavny tvaroznik vyborny kolac slivkovy kysnuty
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|