Jednoduchý jemný koláčik, jablkovú a tvarohovú štrúdlu
.
.
Potrebujeme:
1 lístkové cesto môže byť aj mrazené, 4 - 5 väčších jabĺk, polohrubá múka, 1 vajce, kryštálový cukor podľa chuti
hrsť hrozienok nemusí byť, mletá škorica, papier na pečenie
Postup prípravy:
Lístkové cesto si rozdelíme na dve časti. Prvé cesto si vyvaľkáme, použijeme polohrubú múku, aby sa nám nelepilo. Jablká očistíme, vyberieme jadrá a postrúhame na hrubšom strúhadle. Jablčnú zmes zmiešame s cukrom a škoricou podľa chuti. Hrozienka zalejeme horúcou vodou, necháme desať minút postáť, precedíme, pridáme k jablkám. Následne plnku aj so šťavou rozotrieme na cesto, zavinieme ho. To isté urobíme s druhým cestom. Oba koláčiky preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 až 200 stupňov Celzia 20 až 25 minút. Pred podávaním môžme posypať práškovým cukrom.
Ak si chceme z jedného cesta pripraviť jablkový aj tvarohový koláčik, do jednej časti dáme jablká a do druhej tvarohovú plnku.
Recept na tvarohovú plnku:
Suroviny: 500 g tvarohu, vajce, 2 balenia vanilkového cukru, kryštálový cukor podľa chuti 3 až 5 polievkových lyžíc
Postup: Tvaroh rozmiešame s vajíčkom a so všetkým cukrom, navrstvíme na cesto. Ostatné urobíme, tak ako pri jablkovej verzii. Po upečení povrch potrieme horúcim mliekom.
Množstvá na plnky, môžete použiť aj polovičné, alebo podľa chuti.
Dobrú chuť! Koláčik odporúčam, u nás sa pečie pravidelne a všetkým chutí.
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|